pexels photo 235554

Poštovani roditelji djece koja se vraćaju u vrtić nakon provedenog perioda u izolaciji, ovim putem želimo vam ukazati na promjene s kojima će se susresti vaše dijete dolaskom u vrtić. Djeca imaju ideju da će se vraćaju na stari, njima već poznati način boravka u vrtiću, ali iako će neke stvari biti iste, morat će se suočiti i s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja.

Sve to može biti uznemirujuće za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promjene. Djecu treba pripremiti na: promjene ritma dana, promjene u funkcioniranju skupina, novi način ulaska u vrtić i skupinu, neka nova pravila. Iz tog razloga u nastavku vam donosimo osnovne informacije o promjenama u radu vrtića te prijedloge kako da se djeca što prije naviknu na nove okolnosti boravka u vrtiću.
1. PROMJENE U FUNKCIONIRANJU SKUPINA
Nažalost, za većinu djece nećemo moći osigurati boravak na koji su navikli, a to je boravak sa svojim matičnim odgajateljem, svojim prijateljima iz grupe i/ ili u prostoru „njihove“ sobe dnevnog boravka. Nove epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje skupina od 9-tero djece a nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu. Sobe dnevnog boravka u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni rad su određene u skladu s epidemiološkim uputama i djeca neće moći odlaziti u sobe koje nisu pripremljene za prihvat djece. Djetetu navedene informacije recite mirno i napomenite kako bez obzira na navedeno u vrtiću će ga dočekati s veseljem i radošću te da je ovo prilika da upozna nove prijatelje i nove prostore vrtića. Također, napomenite mu kako je ovo privremeno, poput ljetnog dežurstva.
2. NOVI NAČIN ULASKA U VRTIĆ
Djecu je potrebno pripremiti za nova pravila kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću. Pripremite dijete da kod dolaska u vrtić će trebati pričekati red (s obaveznim razmakom od 2 m) kao i da će se primopredaja djeteta odgajateljici obavljati u vjetrobranskom prostoru vrtića. Upoznajte djecu s tim da nećete ući s njim u garderobu. Rastanci će nažalost morati biti na ulazu u vrtić, kratki i slatki, nakon čega dijete u pratnji odrasle osobe odlazi do sobe dnevnog boravka. Također, kod odlaska iz vrtića roditelj će preuzeti dijete u određeno vrijeme ispred glavnog ulaza. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete. Djetetu navedeno objasnite pozivajući se na njemu već poznate situacije, primjerice čekanje u redu s razmacima u trgovinama. Objasnite mu da je to potrebno s obzirom na zaštitu od širenja virusa i kako i ono svojim ponašanjem može pomoći u tome. Treba li vam dodatna pomoć u objašnjavanju situacije s virusom upućujemo vas na naš članak:
https://www.vrtic-paski-malisani.hr/kutak-za-roditelje/razno/144-kako-djeci-objasniti-sto-je-korona-virus-na-nacin-prikladan-njihovoj-dobi.html
A od pomoći vam mogu biti i prigodne slikovnice:
https://www.psiholoska-komora.hr/static/documents/Dan_kada_je_sve_stalo.pdf

https://660919d3-b85b-43c3-a3ad-3de6a9d37099.filesusr.com/ugd/64c685_b01d06e6178044e0ad05214487026cb3.pdf

https://www.psiholoska-komora.hr/static/documents/Bok_ovo_je_koronavirus.pdf

3. PROMJENE U PROVOĐENJU ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA
Upoznajte dijete u osnovnim crtama i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije s manje prisutnog materijala za igru. Nažalost, mnoge djeci omiljene igračke više neće biti dostupne ili će imati manje materijala za igru. Naime, po preporuci se mogu koristiti samo materijali koje je moguće oprati. Plan je da djeca provode najviše vremena na zraku ili u sobi dnevnog boravka koristeći se didaktikom koja se može ručno dezinficirati ili baciti nakon upotrebe (jednokratno). Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića. Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini i higijenske navike kojih se treba pridržavati. Naravno, na to će ih upućivati i njihove odgojiteljice. Također sukladno epidemiološkim mjerama, u ovom periodu nije dozvoljeno donošenje igračaka.
Ako imate bilo kakvih pitanja ili potrebu za podrškom, možete nam se obratiti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.