Dječji vrtić Paški mališani je jedina ustanova koja obavlja predškolsku djelatnost na području grada Paga, a u kojoj su osim djece s područja Grada smještena i djeca iz druge otočne jedinice lokalne samouprave ,Općine Kolan sa kojom imamo jako dobru suradnju.
      Dosadašnja zgrada dječjeg vrtića bila je samostojeći objekt montažnog tipa na jednoj etaži izgrađena 1980.godine koja je bila dotrajala i više nije udovoljavala potrebama korisnika kao ni propisanim pedagoškim standardima. Iz istog razloga Grad Pag je 2013.godine započeo rješavanje imovinsko pravne dokumentacije a 2014.godine započeo s realizacijom projekta Izgradnje zamjenske građevine Dječjeg vrtića Paški mališani,a izgradnja je počela 30.listopada 2015.godine.

      Sukladno stvarnim potrebama stanovnika obiju jedinica lokalne samouprave ( Općina Pag i Kolan) projektirana je nova zgrada površine 2.084 m2 , sa 7 skupnih jedinica i to 2 jedinice jasličke dobi djece ( 1 do 3 godine starosti) i 5 jedinica vrtičke dobi (3 do 7 godina starosti),predviđena za smještaj 130 djece predškolske dobi. Prilikom projektiranja vodilo se računa da zgrada bude održiva i energetski učinkovita obzirom da na otoku osim električne energije ne postoji jeftiniji alternativni energent koji bi se koristio za rasvjetu, grijanje i hlađenje. Cilj je postignut nova zgrada dječjeg vrtića projektirana je kao energetski učinkovita katnica (energetskog razreda A ) sa solarnim panelima za zagrijavanje PTV, LED rasvjetom,dizalicama topline zrak-voda,fotonaponskim čelijama za proizvodnju električne energije,rekuperacijom otpadne topline ventilacijskog sustava iz kuhinje i profesionalnom kuhinjom. Svi projekti izrađeni su sukladno Državno pedagoškom standardu i ostalim zakonskim aktima te je 10.5.2017.g. izdana i Uporabna dozvola.
      Izgradnjom novog objekta nije se povećala samo mogućnost uključivanja većeg broja djece u odgojno obrazovni program već se povećao i broj zaposlenih djelatnika što posljedično dovodi do poboljšanja demografske situacije na otoku. Današnjim danom dječji vrtić zapošljava 12 odgojiteljica,2 stručna suradnika (logopeda i pedagoga), 3 čistačice, 2 kuharice ,1 domara,1 računovodstvenog djelatnika i 1 ravnatelja,što iznosi ukupan broj od 22 zaposlenih od dosadašnjih 17-tero. Svakako se u što kraćem roku planira zapošljavanje zdravstvenog djelatnika i tajnika kao i odgojitelja ovisno o broju upisanih korisnika. Tada ćemo u potpunosti biti usklađeni sa DPS što se tiče djelatnosti koje su potrebne u predškolskoj ustanovi.
      Ovom prigodom želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog važnog projekta za naš grad, otok i Zadarsku županiju. U prvom redu gradu Pagu koji je prepoznao važnost izgradnje nove zgrade dječjeg vrtića čime je omogućio podizanje pedagoškog standarda na visoku razinu. Zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije posebno gospođi Lili Mekterović Ružić i Kseniji Štambuk Zajec na predanom angažmanu i odličnoj suradnji, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , Ministarstvu gospodarstva,poduzetništva i obrta koji su uložili financijska sredstva za izgradnju našeg novog vrtića. Zahvaljujem se Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Službi za predškolski odgoj i obrazovanje a posebno voditeljici službe Mariji Ivanković koja je uvijek sprema za savjet i pomoć.
      Zahvaljujem i Zadarskoj županiji na pomoć i razumijevanju kod rješavanja imovinsko –pravnih odnosa. Hvala svim gradonačelnicima,predsjednicima i članovima Gradskog vijeća, članovima Upravnog vijeća Dječjeg vrtića, vladinom povjereniku i djelatnicima gradske uprave koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i važnog projekta . Hvala Gradu Križevci koji se pokazao kao pravi grad prijatelj,zatim Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac Pag i Srednjoj školi Bartula Kašića na prostoru kojeg su nam ustupili te na taj način omogućili da se odgojno-obrazovni program odvija gotovo bez prekida.
      Veliko hvala upućujem svima koji su nam nesebično pružili pomoć – članovima DVD-a Pag, Lorenco Pag,Paška sirana, Pag 2, Sirana Mih Kolan, Elektro obrt Duje, Obrt Silvio , restoran Na tale i Mariji Radoslović koja je zajedno sa mnom provela mnogo popodneva u uredu.
      Posebno želim zahvaliti djelatnicima,roditeljima i djeci na strpljenju i razumijevanju te na predanom radu u teškim i neadekvatnim uvjetima i čestim preseljenjima . U ovom novom prostoru vrtića očekuje nas svih još puno predanosti i rada kako bi zasjao punim sjajem. Sretni smo jer smo dobili objekt napravljen prema visokim pedagoškim standardima kojeg će naša djeca oplemeniti osmjehom,zadovoljstvom i veseljem.
      Želja svih djelatnika i moja osobno je da svi zajedno nastavimo dobru suradnju i programe te da djeca našeg grada i otoka svakodnevno ulaze u vrtić nasmijana i vesela kao što su to činili i do danas i da im novi vrtić bude okruženje za razvoj njihove mašte ,kreativnosti i mnogobrojnih razvojnih sposobnosti. Pjesma Dječjeg zbora Vijolice pjeva o našem otoku sunca na kojem su djeca njegovo najlipše cviće koje cvita celo godišće, neka to naše najlipše cviće bude svakoga dana sve ljepše,radosnije i mnogobrojnije na radost sviju nas, našega grada i otoka.

Još jednom,od srca VELIKO VAM HVALA !
Ravnateljica DV Paški mališani Ljubica Fabijanić

Galerija fotografija s otvaranja vrtića

z1-3
z1-2
z1-1
otvaranjevrtica-105
otvaranjevrtica-103
otvaranjevrtica-68-Small
otvaranjevrtica-67-Small
otvaranjevrtica-64-Small
otvaranjevrtica-58-Small
otvaranjevrtica-56-Small