minions 363019 960 720

Briga, anksioznost, tuga i strah su uobičajene emocije u izvanrednim situacijama, a njihovo izbjegavanje ih može učiniti još jačima i dugotrajnijima. Sve te emocije koje nam se trenutno miješaju mogu se odraziti i na djecu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako olakšati trenutnu situaciju i kako se prilagoditi novim životnim rutinama.

 

  • Budite otvoreni i dostupni djetetu te prihvatite i neugodne emocije

            Ne bojte se razgovarati s djecom o korona virusu. Većina djece već je čula za virus, pa roditelji ne bi trebali izbjegavati razgovarati o tome. Ako ne pričamo o nečemu, djeca zapravo mogu više brinuti. Prvo ih treba slušati i pitati, pa tek onda iznijeti neke činjenice i s djetetom proći pravila koja su sada bitna. To vam daje priliku da naučite koliko djeca znaju i da otkrijete da li su već čuli pogrešne podatke. Možete postaviti pitanja poput “Danas svi pričaju o korona virusu, ispričaj mi što si ti čuo/la”; te “Kako to tebi zvuči/kako se to tebi čini/izgleda? Ima li nešto što bi ti mene htio/htjela pitati?”, vodeći računa o razvojnoj prikladnosti informacija koje im dajete. Ono što je važno u svakoj dobi jest biti dostupan djetetu. Dajte im dovoljno prilika da oni vama postave pitanja. Vaš je cilj izbjeći razvoj fantazija ili informiranja putem neprovjerenih izvora. Djeca predškolske dobi ne trebaju znati mnogo detalja. Važno je umanjiti njihovu zabrinutost za svoju sigurnost ili članove obitelji. Možete im reći: “Koronavirus je sitan uzročnik koji uzrokuje da nas boli grlo, kašljemo i teže dišemo“,“Sada nije poželjno ići na mjesta gdje je puno djece i odraslih jer se lakše možemo zaraziti virusom“, “Dijete će se teže zaraziti ovim virusom nego odrasli”, “Baka i djed će ovih dana biti više doma i manje izlaziti van kako bismo osigurali da se ne zaraze”. Važno je isticati da odrasli čine jako puno toga kako bi osigurali da se čim brže pobijedi virus, te je to razlog zašto trenutno ne idu u vrtić. Djecu će dodatno umiriti i informacija da su bolnice i liječnici spremni liječiti ljude koji se razbole.

  • Budite uzor djetetu

            Djeca uče promatrajući  odrasle, i najglasnija je poruka upravo ona koju vide iz njihovih postupaka. Pomozite djeci da se osjećaju kao da i oni imaju kontrolu nad svojim zdravljem. Naučite ih da im dovoljno spavanja, zdrava prehrana i higijena mogu često pomoći da ostanu jaki i zdravi. Objasnite da redovito pranje ruku također pomaže u sprečavanju širenja virusa na druge. Budite dobar uzor i dopustite svojoj djeci da vas često vide kako perete ruke!

  • Vrijeme za obitelj

            Svijet je na trenutak zastao, dovoljno da kao roditelji posvetite vrijeme i pažnju svemu onome za čime inače s djecom čeznete. Ako djetetu predstavite situaciju na takav način, ono će se bolje i prilagoditi. Na izolaciju zato ne treba gledati kao na gubitak, već priliku da odnose  produbimo, obnovimo, popravimo, iznova izgradimo. Koliko često inače imate priliku objedovati s obitelji u isto vrijeme? Ima li vaš dom policu napunjenu društvenim igrama, ili svatko od vas ima svoj gadget s kojim se osamljuje u drugoj prostoriji? Koliko je „vaše“ vrijeme doista kvalitetno?

  • Danas, a ne sutra

            U ovo vrijeme potrebno je razgovarati s djecom, vodeći računa o tome koliko i koje informacije razumiju, ali im i dati prostor da pitaju i podijele sve što ih muči. Kada djeca znaju da ste voljni razgovarati, veća je šansa da će vam se i obratiti kada im treba podrška, a to je najvažnije. Prvo o korona virusu, a onda i o drugim stvarima koje ih muče. Iskoristite ovo vrijeme za razvoj odnosa povjerenja. Nekada nas sama činjenica da smo doma zavara da to znači da se djetetom i kvalitetno bavimo. Dijete treba pažnju i vrijeme samo za sebe i važno je da u izolaciji imate isplanirane aktivnosti s djetetom kojima se ono, a i vi, veselite, te u kojima zajedno sudjelujete.

            I dok smo fokusirani na sve što ne možemo raditi ili imati, ne smijemo zaboraviti da i dalje možemo komunicirati, učiti o svemu onome za što inače nemamo vremena, doista čuti svoju djecu, čitati knjige, nazvati prijatelje… možemo voljeti, brinuti, razumjeti druge i čuvati njih i sebe.