pexels photo 3661348

Poštovani roditelji,pripremili smo za Vas upute vezane uz novu pedagošku godinu, koja započinje u utorak, 1. rujna 2020. godine. Ovogodišnji početak našeg druženja i suradnje bit će nešto drugačiji radi situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Molimo Vas da detaljno proučite i poštujete upute izdane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja (cijeli dokument se nalazi ispod ove obavijesti) i da se pridržavate sljedećeg:

DOVOĐENJE I ODVOĐENJE DJECE
• Kad dovodi i odvodi dijete, roditelj ulazi u dječji vrtić, i to tako da najprije dezinficira potplate obuće, dezinficira ruke, upiše djetetovu temperaturu na za to predviđenu listu (temperatura se djetetu mjeri kod kuće neposredno prije dovođenja u vrtić), ispuni izjavu vezanu uz situaciju s COVID-19, upiše se u listu evidencije dolazaka i odvodi dijete do garderobe. U vjetrobranskom prostoru smije boraviti samo jedna osoba, dok sljedeći roditelj čeka ispred ulaza.
• Dijete dovodi/odvodi samo jedan roditelj ili druga osoba u pratnji. Prilikom ulaska i boravka u vrtiću održava razmak od najmanje 1,5 m, a po mogućnosti 2 m u odnosu na sve druge osobe. Ukoliko su u garderobi već dvije osobe, roditelj s djetetom čeka u prostoru hodnika na propisanoj udaljenosti od svih drugih osoba.
• Roditelj izbjegava zadržavanje i grupiranje u ustanovi. Malo duže zadržavanje (oko 15 minuta) moguće je samo kod prilagodbe djeteta na novu sredinu (djeca koja prvi put dolaze u vrtić), i to u prostoru garderobe. Preporuča se izbjegavanje ulaska roditelja u sobu u kojoj dijete boravi, osim ako na temelju procjene situacije odgojitelj donese drugačiju odluku.
• Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta obavezno u ustanovi nosi masku te bez maske ne može ući u ustanovu, već u tom slučaju dijete preuzima djelatnik ispred ulaza u ustanovu.

MJERENJE TEMPERATURE I PRAĆENJE POJAVE SIMPTOMA
• Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu, već se javljaju ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.
• Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji odmah obavještavaju roditelje koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.

SUMNJA NA COVID-19
Znakovi koji upućuju na moguću zarazu COVID-19:
• Povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom > 37,2)
• Simptomi respiratorne bolesti – kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja
• Poremećaj osjeta njuha i okusa
• Gastrointestinalne smetnje (proljev, povraćanje i bol u trbuhu, posebno kod manje djece.
Djeca sa znakovima svih drugih zaraznih bolesti koje se prenose uobičajenim socijalnim kontaktom također ne dolaze u ustanovu.
Na kraju, podsjećamo Vas da za prvi dan dolaska u vrtić obavezno pripremite ispunjenu dokumentaciju koju ste dobili na inicijalnom razgovoru (oni čija djeca prvi put dolaze u vrtić), kao i liječničku potvrdu da je dijete zdravo i sposobno za pohađanje vrtića te potvrdu o procijepljenosti. Za svu djecu koja su već pohađala vrtić isto je potrebno donijeti liječničku potvrdu i potvrdu o procijepljenosti. Također, svako dijete dolazi sa ruksakom u kojem je rezervna odjeća, papuče, pelene (ako ih dijete nosi), duda (ako je neophodna). Za svako dijete predviđen je ormarić u garderobnom prostoru ispred sobe u koji roditelj odlaže ruksak s djetetovim stvarima.
Vodite računa o tome da ćete svoje dijete za polazak u vrtić najbolje pripremiti tako da o vrtiću govorite na pozitivan način, predstavite ga kao zabavno mjesto gdje će se igrati i upoznati nove prijatelje. Pokažite djetetu da ste ponosni što je dovoljno veliko da može ići u jaslice ili vrtić i biti ondje bez Vas.
Roditeljski sastanak koji je najavljen za kraj kolovoza ove se godine neće održati radi epidemioloških mjera. Prije početka nove pedagoške godine Vaše će Vas odgojiteljice kontaktirati telefonskim putem i obavijestiti o tome kojoj skupini Vaše dijete pripada. Za daljnje obavijesti pratite stranice vrtića te nas slobodno kontaktirajte ukoliko imate kakav upit (mail adrese i brojevi telefona navedeni su na stranicama vrtića).
Veselimo se novom početku i zajedničkoj suradnji!

Dječji vrtić Paški mališani, Pag