djecji vrtic paski malisani pag

Poštovani roditelji,

Obavještavamo Vas da su se pojavile dječje gliste. Prema sadašnjim informacijama za sada samo u sobi broj 7 a prema obavijesti dvoje (2) roditelja telefonskim putem . Molimo Vas da obratite pažnju te ukoliko primijetite simptome kod Vašeg djeteta da poduzmete radnje za dijagnosticiranje.

U slučaju zaraze molimo Vas da svakako javite u vrtić, a dijete dovedete u vrtić prema uputama liječnika po izlječenju i uz liječničku potvrdu da je dijete zdravo i da može boraviti u vrtiću.

Dječje gliste(tekst preuzet od Ante Tandara, univ. bacc. med. techn.)

O dječjim glistama

Dječje gliste su sićušni crijevni parazitski koji zaraze debelo crijevo čovjeka. Osobito je česta infekcija kod djece mlađe od 10 godina.

Simptomi

Djeca koja imaju gliste često ostaju nezapažena, jer uvijek ne uzrokuje simptome, međutim može uzrokovati intenzivan svrbež oko anusa (i vagine kod djevojčica), osobito noću kada ženske glista polažu jaja. To može poremetiti san. U nekim slučajevima možete uočiti gliste na posteljini ili u stolici. Gliste izgledaju kao bijele niti i duge su 3-10 mm.

Teške ili trajne infekcije glistama mogu uzrokovati:

gubitak apetita
gubitak težine
infekciju kože oko anusa uslijed učestalog češanja uzrokovanog svrbežom
poteškoće sa spavanjem

U vrlo rijetkim slučajevima, gliste se mogu širiti izvan crijeva do mokraćnog sustava, ili vagine ili maternice kod djevojčica.

Uzroci

Infekcija glistama prelazi s osobe na osobu gutanjem jaja. Ženka gliste može položiti tisuće sićušnih jaja oko anusa ili vagine, pritom ispuštajući sluz koja uzrokuje svrbež. Češanje anusa ili vagine, ili brisanje nakon odlaska na WC, može uzrokovati da se jaja zalijepe na vrhove prstiju ili pod nokte. Ako se ruke ne operu, jaja se mogu prenijeti u usta ili na hranu ili predmete, kao što su igračke i kuhinjski pribor. Ako netko dotakne kontaminirani predmet, ili pojede kontaminiranu hranu ili stavi prste u usta, zaraziti će se. Nakon što su jaja progutana, prelaze u crijevo gdje se izlegu. Nakon otprilike 2 tjedna, gliste će izrasti u odrasle, nakon čega će se razmnožavati i ciklus infekcije ponovno će početi.

Prijenos jaja

Jaja se mogu prenijeti s anusa (ili vagine) na sve što dotaknete, uključujući:

plahte i posteljinu
ručnike
dječje igračke
kuhinjski pribor
četkice za zube
namještaj
površine u kuhinji ili kupaonici

Jaja mogu preživjeti na površinama i do dva tjedna. Osim što jaja mogu biti progutana, mogu biti udahnuta i zatim progutana. To se može dogoditi ako jaja ostanu u zraku – npr. nakon protresanja kontaminiranog ručnika ili plahte.

Tko je u opasnosti?

Infekcija glistama najčešće pogađaju malu djecu jer često zaboravljaju oprati ruke i dijele igračke s drugom djecom. Ljudi koji su u bliskom kontaktu s nekim tko ima infekciju glistama također imaju visok rizik za infekciju.

Tretiranje dječjih glista

Za uspješno liječenje glista, svi članovi domaćinstva moraju se liječiti, čak i ako nemaju nikakvih simptoma. Cilj liječenja je riješiti se glista i spriječi reinfekciju. To obično uključuje kombinaciju lijekova za ubijanje glista i stroge higijenske mjere za zaustavljanje širenja jaja.

Higijenske mjere

Stroge higijenske mjere mogu pomoći u otklanjanju infekcije i smanjiti vjerojatnost ponovnog ponavljanja infekcije. Životni vijek glista je oko 6 tjedana, pa je važno da se poštuju higijenske mjere barem toliko dugo.

Svatko u kućanstvu mora slijediti dolje navedene savjete:

oprati svu noćnu odjeću, posteljinu, ručnike i meke igračke kada se prvi put dijagnosticira infekcija – to se može učiniti na normalnim temperaturama, ali pazite da je nakon pranja dobro isprano
temeljito usišite prašinu u cijeloj kuću, obraćajući posebnu pozornost na spavaću sobu – potrebno redovito ponavljati
temeljito očistite kupaonicu i kuhinjske površine – potrebno redovito ponavljati
izbjegavajte tresti bilo koji materijal koji bi mogao biti kontaminiran jajima, kao što su odjeća ili posteljina
redovito skraćujte nokte
ne stavljajte ruku u usta
često perite ruke i ribajte pod noktima – to je posebno važno prije jela, nakon odlaska na WC, te prije i poslije mijenjanja pelena
noću nosite tijesno donje rublje i mijenjajte ga svako jutro
redovito se tuširajte – posebno je važno ujutro očistiti područje oko anusa i vagine kako biste uklonili sva jaja
pobrinite se da svatko u vašem kućanstvu ima svoj ručnik – nemojte dijeliti ručnik
četkice za zube držite u zatvorenom ormaru i temeljito ih isperite prije uporabe

Tekst preuzet -Zdravstveni voditelj
Ante Tandara, univ. bacc. med. techn.